Skip to the content

Huseftersyn: Tjek dit hus og spar penge

Efterår og vinter betyder mere regn, mere blæst, sne og frost. Og det sætter din bolig på prøve. Derfor er det en rigtig god idé enten at få foretaget et huseftersyn eller som minimum at tjekke det igennem for utætheder og manglende vedligehold – andet kan nemlig blive en dyr fornøjelse.

 

Vi rammer de kommende måneder to årstider, der kræver, at dit hus er i topform. Derfor er det tid til at gå det igennem for skader på tag, facade og sokkel.

- Det er vigtigt, at du får tjekket dit hus udvendigt her op til efterår og vinter, hvor vi møder udfordringer i forhold til vind og vejr med blandt andet slagregn og fygesne. Det er vigtigt, at huset er tæt. Utætheder kan nemlig medføre fugt og skader på huset, forklarer John S. Kristensen, der er bygningssagkyndig i Energihuset Danmark.

Det er både den øgede mængde af nedbør og kolde temperaturer, der er hårde ved vores boliger.

- Hvis du ikke tjekker dit hus for utætheder, så har du ikke blot risiko for indtrængning af fugt. Med vinterkulde vil du også kunne stå i en situation, hvor det kan medføre store frostskader, forklarer han.

 

Manglende vedligeholdelse kan blive dyrt

Skader som følge af fugt er ikke alene en tung regning for hus og helbred. Det kan det også blive, hvis skaderne er opstået, fordi man ikke har tjekket og vedligeholdt sit hus. Manglende vedligeholdelse betyder nemlig, at skaderne kunne være undgået, og derfor er det ikke sikkert, at forsikringen dækker udgifterne.

- Har du en skade, for eksempel vand ned gennem taget, og årsagen med sikkerhed skyldes manglende vedligeholdelse af taget, så vil alle forsikringsselskaber afvise at dække skaden, siger Martin Ziegler Øding, der er chef for privatskade hos Købstædernes Forsikring.

Udover den økonomiske byrde ved omfattende skader på huset, så oplever forsikringsselskabet også, at det slider menneskeligt hårdt på familier at stå i en situation, hvor det faste tag over hovedet er væk for en tid.

- Store skader på et hus har ikke kun økonomiske konsekvenser. Store vandskader kan for eksempel betyde, at man er nødt til at flytte ud af sit hjem i en periode. Og det, oplever vi som forsikringsselskab, påvirker vores kunder rigtigt meget. At flytte ud af sit hjem og bo midlertidigt et andet sted, der ikke er ens eget, kan være rigtigt hårdt for en børnefamilie, forklarer han.

Derfor råder han ligesom John S. Kristensen husejere til at gå en grundig runde om huset for at sikre, at boligen kan stå imod efterår- og vintervejr.

- Ved at passe dit hus og tjekke det et par gange om året, kan du om ikke helt undgå, så i hvert fald minimere risikoen for store ødelæggende skader, siger Simon Rick Duelund.

Energihuset Danmark har i den forbindelse udarbejdet en guide til gennemgang af dit hus.

 

  1. Taget

Tjek at tagdækningen er intakt. Der findes forskellige former for tagdækning. Eternittag er en tagdækning, der er tæt i sig selv. Andre tagdækninger som for eksempel tegltag og betontagsten kræver et undertag, og her er det primært undertaget, der skal være fokus på. Tjek også tætninger ved skotrender og tagsammenskæringer – altså hvor to tagflader sættes sammen (f.eks. ved vinkelhuse). Tjek først for synlige utætheder udefra. Og gå dernæst i loftrummet og tjek indefra. Tjek både for utætheder i tagdækningen og i forbindelse med rørgennemføringer fra for eksempel køkken og badeværelse.

 

  1. Tagrender:

Tjek at tagrenderne er tætte og rene. Vær særlig opmærksom ved lodninger i gæringen.

 

  1. Facaden:

Tjek husets facade for revner. Og gennemgå fugerne, der skal være faste og intakte.

 

  1. Vinduer og døre:

Hold øje med overfladebehandlingen – særligt træoverflader kræver vedligehold. Tjek ligeledes fuger og tætningslister.

 

  1. Træværk:

Tjek udhæng, stern og vindskeder. Tjek, at malerbehandlingen er intakt. Kritiske områder er særligt samlinger og de nederste hjørner på vindskederne.

 

  1. Sokkel:

Tjek for revner og løs puds.

 

Du kan også bruge vores "Tjek dit hus skema", som du finder her.

 

ENERGIHUSET DANMARK

Tørringvej 7

2610 Rødovre

Tlf. 8230 3222

CVR: 33510934

Kontakt os

Hvis du vil vide mere om, hvordan du bedst kan tjekke dit hus. Så kontakt os for en kort uforpligtende snak

 

  Jeg vil gerne kontaktes telefonisk
  Jeg vil gerne kontaktes på e-mail